Novi MIŠ

MiS

Iz tiska je izašao 86. broj časopisa Matematika i škola

Najnoviji broj MiŠ-a donosi pregled literature o “problem solvingu”, tj. rješavanju matematičkih problema, što je sastavni i neizostavni dio suvremenih matematičkih kurikuluma.

U posljednje se vrijeme ističe da se učenike treba naučiti učiti te da bi trebali znati procjenjivati rezultat pa u želji da skrenemo pažnju na veliki problem nedostatka vremena za to, donosimo i prvi dio članka o vježbanju mentalnog računa, vezanom za razlomke. Pročitajte i priču triju učiteljica matematike u trima različitim petim razredima iste osnovne škole koje su zajednički osmislile sate vezane uz nastavnu jedinicu “Rastav na proste faktore”.

Priča o origamiju ide dalje, nakon osnovnoškolskih tema, u ovom je broju tehnika savijanja papira povezana s dobivanjem nekih krivulja drugog reda. U članku o karakterističnim točkama jednakokračnog trokuta, uz četiri uobičajene upoznajte još neke.

I dalje se dotičemo tema iz tzv. DisKontNe matematike, u nastavku priče o Catalanovim brojevima proučavamo njihovu vezu s binomnim koeficijentima. Iz povijesti matematike saznajte tko je prvi uveo znakove (ne)jednakosti, a zatim iz sadašnjice istraživačke nastave pročitajte o jednom primjeru za shvaćanje pojma jednakosti.

Upoznajte se s web-stranicom “Matka za matkače” koja objedinjuje razne internetske materijale za učenje matematike te s “Mozgaonicom – pametnom igraonicom”, novootvorenom edukativnom centru u Zagrebu.

O “Suvremenim trendovima u nastavi matematike” i “Inovativnoj nastavi matematike” pročitajte u izvještajima sa 7. kongresa nastavnika matematike RH, odnosno s Državnog stručnog skupa, Osijek 2016, a povodom smrti akademika Sibe Mardešića, profesora Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, prenosimo dijelove razgovora s njim iz 1996. godine.

    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor