[novo] Izvan okvira 5

Pedagoška dokumentacija procesa učenja djece i odraslih kao alat razvoja kurikuluma

Da bi ostvarili puni potencijal pedagoške dokumentacije, odgajatelji trebaju sveobuhvatnu podršku kroz sve dostupne resurse. Jedan od njih je dobar pisani izvor na kojeg se odgajatelji mogu osloniti i koji ih u njihovom radu s pedagoškom dokumentacijom može voditi. Nova monografija Izvan okvira 5, Pedagoška dokumentacija procesa učenja djece i odraslih kao alat razvoja kurikuluma, autorice Edite Slunjski, jedan je od takvih resursa.

Izvan okvira 5

Ova monografija svojevrsni je vodič za praktičare, ravnatelje, voditelje stručnog usavršavanja i kreatore obrazovne politike o tome kako se dokumentiranje može koristiti u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Knjiga na razini pojedinog odgajatelja opisuje razne oblike dokumentacije koje svaki odgajatelj može koristiti u skladu sa svrhom koju želi postići. Također vrlo konkretno prikazuje kako dokumentacija može doprinijeti transformiranju ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u profesionalnu zajednicu učenja, u kojoj odgajatelji kontinuirano uče jedni od drugih stvarajući zajedničku kulturu.

Autorica pokazuje kako s pomoću dokumentacije možemo pružiti mnogo bogatiju sliku pojedinog djeteta nego korištenjem mjernog pristupa koji je dominantan u anglosaksonskim zemljama. Ova knjiga svjedoči o tome da je dokumentacija također moćan alat za uključivanje roditelja i šire zajednice u obrazovni proces djeteta. Monografija predstavlja vrlo kvalitetno štivo koje ne ukazuje samo na višeslojnost vođenja pedagoške dokumentacije, već vrlo sveobuhvatno dotiče i uvezuje problematiku pedagoške dokumentacije s pitanjima kurikuluma, analize odgojno-obrazovnih intervencija, profesionalnog razvoja odgajatelja, razvoja refleksivne svijesti te sveukupnog doživljaja djeteta.

    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor