Évariste Galois

Opus


Cijena: 6,24  Cijena bez PDV-a: 5,94  Iznos PDV-a: 0,30 

U povodu 200. godišnjice rođenja Évaristea Galoisa (1811.– 1832.), prof. Horvat je preveo njegov opus s francuskog izvornika na hrvatski jezik.
Iako malena, ova vrlo značajna i idejno dalekosežna zbirka Galoisovih radova ocrtava originalnost, kreativnost, dalekovidnost i osebujnost svog autora, svrstavajući ga među najnadarenije matematičare svih vremena.

Galois se danas smatra začetnikom teorije grupa – važne grane matematike koja je izazvala revoluciju znanstvene misli i koja predstavlja jezik moderne matematike i prirodnih znanosti.


U nastavku pročitajte članak o razgovoru s prof. Horvatom

Neposredno prije prezentacije nove knjige „Évariste Galois: Opus“, na ovogodišnjem zagrebačkom Interliberu (8.-13.11.2011.), ugodno smo porazgovarali s prof. Leonom Horvatom, koji je spomenutu knjigu priredio i preveo s francuskog jezika. U proslovu knjige, prof. Horvat navodi: „Romantična biografija Évaristea Galoisa ocrtat će nam njegove osobine i potvrditi kako život piše nevjerojatne drame. Prerana smrt nije začudo bila prepreka da njegov rad i ime i danas žive.“

Prof. Leon Horvat iznenadio nas je svojom mladošću i očitim divljenjem prema svijetu matematike. Ovaj zaljubljenik u ljepote matematike već je od najranije mladosti u njoj otkrio posebnu ljepotu i istinu. Želeći produbiti svoje znanje i proširiti horizonte matematičkog svijeta, započeo je proučavati život i rad velikih matematičara poput Legendrea, d'Alemberta, Laplacea, Fermata i dr. Većina je knjiga o ovim velikim matematičarima napisana na francuskom jeziku, što je prof. Horvata inspiriralo da svlada i francuski jezik.

200. obljetnica rođenja Évaristea Galoisa, njegova romantična i tragična biografija (Galois je umro u 20. godini života) te dubok utjecaj na modernu matematiku ponukao je prof. Horvata da s francuskog jezika prevede djelo „Évariste Galois: Opus“.

„Galoisova teorija je dragulj za koji se nadam da će, uz jedinstvenu biografiju, privući mlade ljude ljepoti i istini svijeta matematike“, rekao je prof. Horvat. „Knjigu 'Évariste Galois: Opus' preporučio bih nadarenim, mladim matematičarima koji u matematici vide ljepotu.“

Ne skrivajući svoje oduševljenje, dodao je: „Djelo Évaristea Galoisa je besmrtno, a to je i vrijeme pokazalo. Teorija grupa, čiji je Galois začetnik, predstavlja jezik moderne matematike, a i, usudio bih se reći, znanosti.“

Prva knjiga koju je prof. Horvat također preveo jest „A. M. Legendre: Elementi geometrije“.

 

Šifra12923
ISBN978-953-197-923-8
Izdanje1
Tisakcrno-bijeli
Uvezmeki
Osnovni broj stranica96
Godina izdanja2011.
Godina prvog izdanja2011.
Težina130 g
Dimenzije21 × 14 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor