Pirati na najljepšem Otoku

Izmišljene priče o najljepšem Otoku čiji su stanovnici poželjeli odseliti u Irsku i piratima koji su im pjevali


Cijena: 15,93  Cijena bez PDV-a: 15,17  Iznos PDV-a: 0,76 

Iz recenzije dr. sc. Željka Porobije

Nakon što je objavila 23 stručne i znanstvene knjige, autorica se odlučila na prilično neuobičajeni korak pisanjem jednog ‘multimedijalnog’ satiričnog djela. Iznenađeni su samo oni koji profesoricu Slunjski ne poznaju izbliza – ili barem preko njezinih fejzbučnih objava i komentara. Jer je njoj trpak i profinjen humor sasvim uobičajen način komuniciranja.

Ovo djelo pripada jednoj dugoj tradiciji satire koja svjesno hiperbolički karikira našu stvarnost, ali upravo tom hiperbolom nam i daje mogućnost uviđanja njene suštine. Nije teško shvatiti o kojem se Otoku ovdje radi, brojne opisane situacije poznate su svakome od nas s ovih prostora, a nije problem ni odgonetnuti zašto se baš koristi simbol otoka.

Edita Slunjski piše jednostavnim stilom, u kojemu uporaba skraćenog infinitiva (npr. ‘uradit’ namjesto ‘uraditi’) govoru daje notu lokalnog i priprostog. Zanimljivo je i zamijetiti određenu finoću u izražavanju, nema psovki, a tamo i gdje se pojave, kriju ih standardne **.

Dodatnu draž ovoj knjizi pruža i onaj sadržaj zbog kojega sam ju u prvoj rečenici ovog teksta nazvao ‘multimedijalnom’. Neke dijelove i treba čitati uz zvučnu kulisu pjesama na koje nas šalju poveznice, a radi se nimalo slučajno o punku – glazbi uz koju je i autorica odrastala, a i koja je oduvijek predstavljala najljući vid umjetničke društvene kritike. Punk jednostavno zapjevate onda kad više ne želite ni analizu, pa ni satiru, nego biste sve najradije poslali – da ostanemo u gabaritima jezika kojega rabi i ova knjiga – u onu riječ koja nakon slova k ima *.

Tu su i brojne fotografije koje su prepravljene tako da svi likovi budu prikazani kao pirati. Metafora pirata jest zapravo i ključna za razumijevanje poruke djela i mislim da čitatelju neće biti teško dokučiti tko su oni zapravo. A tu su i duhoviti crteži što ih je spisateljica vlastoručno načinila, pa time pokazala još jedan svoj talent, uglavnom nepoznat onima koji ju poznaju prije svega kao sveučilišnu profesoricu pedagoških predmeta.

 

Šifra18971
ISBN978-953-197-971-9
Izdanje1
Tisakcrno-bijeli
Uvezmeki
Osnovni broj stranica350
Godina izdanja2019.
Godina prvog izdanja2019.
Težina435 g
Dimenzije20,5 × 14 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor