Matematika 4, 2. dio, udžbenik

za 4. razred gimnazija i strukovnih škola (3 ili 4 sata nastave tjedno)


Cijena: 19,00  Cijena bez PDV-a: 18,10  Iznos PDV-a: 0,90 

Ovaj je udžbenik sljednik je istoimenog izdanja koje se u različitim varijantama koristi već 25 godina. I ovo se izdanje razlikuje u mnogočemu od prethodnog i predstavlja veliki korak prema naprijed. U međuvremenu je donesen novi kurikul, pa je trebalo uvažiti sve promjene koje on donosi. Te su promjene ne samo sadržajne (bitni razmještaj nekih od prije postojećih cjelina), već i konceptualne. Naglasak na ishodima učenja i učenikovim kompetencijama utjecao je na oblikovanje cjelokupnog udžbenika. Druga bitna novina jest elektronički dio tiskanog udžbenika.

Ova knjiga prvi je od dvaju dijelova cjelovitog udžbenika matematike namijenjenog učenicima završnih razreda gimnazija i srednjih strukovnih škola koji nastavu matematike prate 3 ili 4 sata tjedno. Knjiga obuhvaća četiri poglavlja ovim redom:

5. Diferencijalni račun
6. Primjena diferencijalnog računa
7. Integralni račun
8. Vjerojatnost.

Poglavlja su podijeljena na manje cjeline – potpoglavlja. Gradivo udžbenika prožimaju mnogobrojni potpuno riješeni primjeri. Veliki broj primjera vezan je za ranije obrađene sadržaje, za sadržaje nekih od ostalih školskih predmeta te za probleme iz svakodnevnog života. Iza primjera najčešće slijedi zadatak koji se prirodno nadovezuje na taj primjer. Iza svakog potpoglavlja veći je izbor raznovrsnih zadataka namijenjenih za samostalnu vježbu. Na kraju udžbenika navedena su rješenja tih zadataka. Njihova potpunija i detaljnija rješenja možete naći u elektroničkoj inačici udžbenika.

Ovaj udžbenik oplemenjen je brojnim raznovrsnim i zanimljivim prilozima čija je svrha poticati interes za učenje matematike. To su primjerice crtice iz povijesti matematike, problemi iz zabavne matematike, razne zanimljivosti i pitalice. Primjeri su birani tako da budu životni i „obojeni“ hrvatski gdje god je to bilo moguće. Naročita pozornost je posvećena korelaciji s drugim predmetima i činjenicama koje će učenici detaljnije usvojiti na drugome mjestu. Također, nastojali smo gdje god je to bilo moguće istaknuti važnost matematike u opisivanju svakodnevnih praktičnih situacija.

Elektronička inačica udžbenika sadrži mnogo dodatnog materijala. Svaka je cjelina popraćena nizom programa koji koriste dobre strane digitalne tehnologije u metodici učenja matematike. Cilj tih programa je višestruk:

  • bolja vizualizacija u odnosu na statične crteže
  • uočavanje zakonitosti koje je nemoguće uočiti na drugi način
  • podizanje motivacije i poticanje na samostalni rad
  • proučavanje eksperimenta kao važnog čimbenika u otkrivanju veza između raznih veličina
  • provjera naučenog interaktivnom uporabom ovih programa
  • usvajanje tehnologije kao temeljnog alata u budućem školovanju i radu.

Prvi dio udžbenika možete pregledati i naručiti ovdje.


Elektroničkom dijelu udžbenika pristupa se na adresi ele-udzbenik.hr s pomoću koda koji se dobiva uz svaki kupljeni tiskani udžbenik. Pristupni kôd moguće je kupiti i pojedinačno ovdje.

Na portalu za nastavnike Elematika postoji i nadogradnja ovim udžbenicima, namijenjena samo nastavnicima, a predstavlja integralni dio ukupne cjeline.

 

 

Šifra12798
ISBN978-953-197-798-2
Izdanje1.
Tisaku-boji
Uvezmeki
Osnovni broj stranica232
Artikl je u kataloguMZO-a
Reg. broj iz kataloga MZO-a7347
Šifra iz kataloga MZO-a5008
Šifra iz aplikacije Grada Zagreba (GUOS)7347
Godina izdanja2021.
Godina prvog izdanja2021.
Težina419.76 g
Dimenzije20 × 24 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor