Elektrotehnički materijali i komponente, udžbenik

s multimedijalnim sadržajem za 2. razred četverogodišnjih strukovnih škola u području elektrotehnike


Cijena: 15,00  Cijena bez PDV-a: 14,29  Iznos PDV-a: 0,71 

Ovaj udžbenik i pripadajuća radna bilježnica namijenjeni su za predmet "Elektrotehnički materijali i komponente" za 2. razred strukovnih srednjih škola, za zanimanja: elektrotehničar, tehničar za elektroenergetiku, tehničar za elektrostrojarstvo, tehničar za elektroniku, tehničar za radiokomunikacije, tehničar za procesnu tehniku, tehničar za telekomunikacije, tehničar za računarstvo i zrakoplovni tehničar IRE.

Udžbenik obrađuje sve teme prema nastavnom planu i programu, a dodani su i novi sadržaji i materijali. Iako današnje školstvo teži užim specijalizacijama, da bi se razvijali novi materijali i proizvodi potrebni su stručnjaci iz raznih područja, npr. iz kemije, fizike, tehnologije, biologije i dr., a ne samo iz elektrotehnike. To je problem elektrotehničkih materijala; potrebno je široko znanje što je suprotno trendovima koji teže uskom specijaliziranju. Primjerice, problem u objašnjavanju predstavlja nedostatak matematičkog aparata za nanotehnologiju, potrebno je dobro znati kemiju radi objašnjavanja električnih svojstava materijala itd.

Tijekom pisanja je uvijek postojala opasnost od prevelikog skretanja u dubinu neke od spomenutih znanosti, što bi gradivo za srednje škole učinilo presloženim. Stoga u udžbeniku postoje oznake poput “Pogled u kemiju”, “Pogled u fiziku” te “Za one koje žele znati više”. Gradivo pod tim oznakama vezano je uz temeljno gradivo udžbenika, ali nije riječ o obveznom dijelu gradiva.

Neki su profesori predložili da se obvezno ponove tri zakona o očuvanju; zakon o očuvanju tvari, zakon o očuvanju energije i zakon o očuvanju naboja. Naravno, suvremena znanost u tvar ne uključuje samo masu, već i energiju, prema Einsteinovoj relaciji. Prema jednoj teoriji, proton se raspada pa je upitno na što se odnosi i zakon o očuvanju naboja. Ipak, bilo bi preporučljivo ponoviti te zakone.

Da bi udžbenik bio pristupačniji, s lijeve će se strane teksta pojavljivati grafički simboli koji označavaju asinkroni motor i stolno računalo. Ti simboli znače da se u tekstu spomenuti materijal koristi u označenom proizvodu. Na DVD-u su prikazane slike dijelova u visokoj rezoluciji.Cilj izrade ovog udžbenika bio je osuvremeniti nastavu iz elektrotehničkih materijala s novim spoznajama te pokušati smanjiti predrasude o predmetu.


Videoanimacije te interaktivne animacije i pokuse možete pogledati i preuzeti ovdje: element.hr/multimedija.

 


 

 

Šifra52139
ISBN978-953-250-139-1
Izdanje4
Tisaku-boji
Uvezmeki
Osnovni broj stranica206
Artikl je u kataloguMZO-a
Reg. broj iz kataloga MZO-a4012
Šifra iz kataloga MZO-a2364
Šifra iz aplikacije Grada Zagreba (GUOS)4012
Godina izdanja2016.
Težina360 g
Dimenzije24 × 20 cm
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor