Filozofija, udžbenik

udžbenik za 4. razred gimnazija


Cijena: 18,00  Cijena bez PDV-a: 17,14  Iznos PDV-a: 0,86 

Ovaj se udžbenik za 4. razred gimnazije sastoji od osam poglavlja:

  1. Postojanje i svijet
  2. Spoznaja i znanje
  3. Djelovanje i orijentacija
  4. Društvo i politika
  5. Stvaralaštvo i umjetnost
  6. Znanost i objašnjenje
  7. Um i tijelo
  8. Jezik i značenje.

U skladu s općim načelima kurikularne reforme, ali i kurikuluma za nastavni predmet Filozofija, učenje i poučavanje filozofije je prije svega uvod u filozofski/e način/e mišljenja. Stoga se ovim udžbenikom nastoji pomaknuti težište učenja filozofije s učenja velike količine povijesnoga sadržaja i biografskih podataka koji tome ne pridonose na poticanje učenika na propitkivanje i filozofsko promišljanje. Temeljem toga, ovaj udžbenik u svim svojim dijelovima sadrži brojna pitanja i kutke za razmišljanje koji potiču na analizu pročitanoga te razvoj vlastitoga kritičkog mišljenja. Na ovaj se način vježba i uči kritičko mišljenje općenito kao i sposobnost autonomnoga mišljenja i djelovanja. Također, u udžbeniku se nalaze dodatni sadržaji u kutcima za one koji žele znati više, pri čemu i učenici i nastavnici mogu odabrati one koji ih zanimaju i koji su im značajni. Kako sva poglavlja udžbenika nisu obvezna, vodilo se računa o tome da sva izborna poglavlja sadrže najvažnije informacije o svim spomenutim filozofima spomenutim u tom poglavlju.

Za filozofsko mišljenje važno je i upoznavanje s izvornim filozofskim tekstovima. Stoga su u udžbenik uključeni kratki odlomci važnih filozofskih tekstova za određene teme, a opet tekstovi koji bi učenicima mogli biti razumljivi i zainteresirati ih za daljnje istraživanje teme, a možda i čitanje cijeloga teksta. Tu je velika uloga profesora koji će učenicima pojasniti određene filozofske stavove te im dati okvir određenoga razdoblja i razvoja ideja.

Udžbenik prate i digitalni sadržaji. Kako su neki od predstavljenih problema u udžbeniku kompleksni, u digitalnim su sadržajima dani dodatni materijali koji mogu pomoći razumijevanju, primjerice animirani video materijali u kojima se slikovito pojašnjava Platonova alegorija spilje ili Zenonov paradoks, te mnoštvo popratnih tekstova i kutaka za razmišljanje.

Svako od osam poglavlja počinje popisom ishoda, nakon čega slijedi uvodni tekst. U svakom se poglavlju nalaze i znakovi koji pokazuju da taj sadržaj prati dodatni digitalni sadržaj.  Također, u svim se poglavljima nalazi simbol koji upućuje na povezane sadržaje u drugim poglavljima te su ispod toga simbola navedene oznake povezanih poglavlja i cjeline. To pridonosi i tomu da se udžbenik ne mora čitati od početka do kraja, već da se svaka cjelina tretira kao zaokružena kako bi se mogla razumjeti samostalno.


Elektroničkom dijelu udžbenika pristupa se na adresi ele-udzbenik.hr s pomoću koda koji se dobiva uz svaki kupljeni tiskani udžbenik. Pristupni kôd moguće je kupiti i pojedinačno ovdje.

Na portalu za nastavnike Elematika postoji i nadogradnja ovim udžbenicima, namijenjena samo nastavnicima, a predstavlja integralni dio ukupne cjeline.

 

 

Šifra12200
ISBN978-953-197-200-0
Izdanje1.
Tisaku-boji
Uvezmeki
Osnovni broj stranica230
Artikl je u kataloguMZO-a
Reg. broj iz kataloga MZO-a7341
Šifra iz kataloga MZO-a5003
Šifra iz aplikacije Grada Zagreba (GUOS)7341
Godina izdanja2021.
Godina prvog izdanja2021.
Težina416 g
Dimenzije20 × 24 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor