Informatika 4, udžbenik

za 4. razred gimnazija (2 ili 3 sata nastave tjedno)


Cijena: 21,50  Cijena bez PDV-a: 20,48  Iznos PDV-a: 1,02 

Ovaj je udžbenik prvenstveno namijenjen učenicima koji pohađaju program prirodoslovno-matematičke gimnazije, no prikladan je i za sve ostale gimnazijske programe i strukovne programe za četvrtu godinu učenja informatike. Udžbenik sadržajno prati kurikul Informatike – A inačica (64 sati godišnje), ali i B inačicu (96 sati godišnje). Većina poglavlja namijenjena je svim učenicima. Zbog razlika u sadržaju postoje poglavlja koja su nužna za A inačicu, odnosno za B inačicu kurikula. Koja su to poglavlja, vidljivo je iz privitka o povezanosti domena, ishoda i poglavlja udžbenika na kraju knjige.

Ovaj se udžbenik sastoji od tiskanog i elektroničkog dijela. Oba dijela sadrže u sebi i više nego dostatnu zbirku zadataka.

U udžbeniku se nalazi cijeli niz zadataka koji služe za samostalni rad učenika. Rješenja zadataka ili upute kako se rješavaju zadatci dostupna su na web sjedištu izdavača tj. u elektroničkom dijelu udžbenika. Kako se kod obrade nekih sadržaja pretpostavlja korištenje i većih programa njihovi kodovi su također dostupni u elektroničkom dijelu udžbenika. Na ovaj način se učenika upućuje na korištenje raznih izvora znanja te će tako ostvariti i neke od međupremetnih tema. Teme kod kojih je nužno korištenje nekog od programskih alata postupak instalacije alata prikazan je u elektroničkom dijelu udžbenika.

Pri odabiru problema koji se obrađuju kroz primjere i zadatke posebna je pažnja posvećena tome da je moguće povezati obrazovne ishode različitih domena, ali i doprinijeti ostvarenju i velikog dijela obrazovnih ishoda iz međupredmetnih  tema. Udžbenik je tako koncipiran da se nastavnik može prilagoditi uvjetima u svom razredu i maksimalno individualizirati nastavu. Dio sadržaja i zadataka je označen kao sadržaj za one koji žele naučiti više što otvara mogućnost prilagodbe s obzirom na zainteresiranost i/ili trenutne mogućnosti učenika za ostvarivanje ishoda na višoj razini.

Za postizanje ishoda iz domene Računalno razmišljanje i programiranje u udžbeniku se koristi programski jezik Python i programski moduli koji su zasnovani na Pythonu.

U svakom poglavlju su navedene i ideje za projektni zadatak koje učenici mogu raditi samostalno ili u timu, mogu ih raditi i online. Pojedine ideje za projektni zadatak iz različitih poglavlja može se uklopiti u veći projekt koji će tada zahtijevati učenikov širi pogled na problem iz stvarnog života.

Uz sadržaje u tiskanom dijelu udžbenika učeniku su na raspolaganju i sadržaji u elektroničkom dijelu udžbenika. Tamo se nalaze rješenja zadataka ili upute za rješavanje zadatka, programski kodovi većih programa, sadržaji za proširenje znanja, dodatni digitalni materijali i ostalo.

 

Elektroničkom dijelu udžbenika pristupa se na adresi ele-udzbenik.hr s pomoću koda koji se dobiva uz svaki kupljeni tiskani udžbenik. Pristupni kôd moguće je kupiti i pojedinačno ovdje.

Na portalu za nastavnike Elematika postoji i nadogradnja ovim udžbenicima, namijenjena samo nastavnicima, a predstavlja integralni dio ukupne cjeline.

 

 

Šifra12394
ISBN978-953-197-394-6
Izdanje1.
Tisaku-boji
Uvezmeki
Osnovni broj stranica340
Artikl je u kataloguMZO-a
Reg. broj iz kataloga MZO-a7343
Šifra iz kataloga MZO-a5005
Šifra iz aplikacije Grada Zagreba (GUOS)7343
Godina izdanja2021.
Godina prvog izdanja2021.
Težina601 g
Dimenzije20 × 24 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor