Planimetrija

Odabrani zadatci za osnovnu školu


Cijena: 19,11  Cijena bez PDV-a: 18,20  Iznos PDV-a: 0,91 

Ova je knjiga namijenjena učenicima 6., 7.  i 8. razreda osnovne škole, koji se pripremaju za natjecanja iz matematike. Osim toga, knjiga može biti važan dio pomoćne literature mentorima učenika u radu na grupama mladih matematičara. Knjiga u jednom svom dijelu može biti prikladna i za učenike 1. razreda srednje škole.

Nakon kratkog uvoda u kojem se objašnjavaju osnovni teorijski elementi (definicija, poučak, dokaz, aksiom i obrat poučka), slijede zadatci podijeljeni na osam tema: 1. Pravci, dužine, kutovi; 2. Trokuti; 3. Četverokuti; 4. Mnogokuti; 5. Kružnica; 6. Nestandardni zadatci; 7. Konstrukcije; 8. Najmanje i najveće.

Svi su zadatci detaljno riješeni i popraćeni brojnim crtežima.

Autor je kao dugogodišnji dopredsjednik i član Državnog povjerenstva za matematička natjecanja uvidio da učenicima koji se natječu zadatci geometrijskog sadržaja čine izvjesne poteškoće, pri čemu su rezultati u tim zadatcima znatno slabiji nego u zadatcima negeometrijskog sadržaja.

Možda zato jer su zadatci iz planimetrije specifični i malo više zahtjevniji od neplanimetrijskih zadataka. Naime, pri rješavanju planimetrijskih zadataka, od jednostavnih do složenih, učenik mora primijeniti odgovarajuće poučke, a u nekim zadatcima i više poučaka. Nije nužno da učenik zna dokazati svaki planimetrijski poučak, ali mora znati kako glasi svaki temeljni planimetrijski poučak. U rješavanju složenih zadataka iz knjige autor se poziva na neki već dokazani poučak (vidi zadatak...), što učeniku može pomoći da lakše razumije rješenje navedenog zadatka. O učenju matematike, jedan je matematičar kazao: Možeš učiti brzo koliko možeš, ali ništa ne smiješ preskočiti.

Ovu izreku trebaju dobro zapamtiti učenici kojima će ova knjiga biti sredstvo učenju planimetrije. Nažalost, neki učenici nemaju strpljenja, pa bi htjeli s malo truda postići dobre rezultate, a to još nikome nije uspjelo. Samo dugotrajnim  i sistematskim radom mogu se postići željeni rezultati na natjecanjima.

 

Šifra11193
ISBN978-953-197-193-5
Izdanje1
Tisakcrno-bijeli
Uvezmeki
Osnovni broj stranica348
Godina izdanja2017.
Godina prvog izdanja2017.
Težina600 g
Dimenzije17 × 24 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF

Možda će vam se također svidjeti…

    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor