Napredno rješavanje problema programiranjem u Pythonu

za 3. i 4. razred prirodoslovno-matematičkih gimnazija


Cijena: 22,00  Cijena bez PDV-a: 20,95  Iznos PDV-a: 1,05 

Ovaj se udžbenik nadovezuje na udžbenik Rješavanje problema programiranjem u Pythonu te je za razumijevanje gradiva koje se u njoj obrađuje potrebno određeno predznanje.

Knjiga pokriva gradivo dijela programa nastavnog predmeta Informatika u 3. i 4. razredu prirodoslovno-matematičkih gimnazija i nekih strukovnih škola, ali može poslužiti za poučavanje i u ostalim školama.

Za uspješno rješavanje svakog netrivijalnog problema programiranjem nužno je poznavanje osnovnih podatkovnih struktura i algoritama. Nadalje, iskustveno je utvrđeno da se objektno usmjerenim programiranjem problemi rješavaju mnogo uspješnije. Ova knjiga obrađuje:

  • definiranje i uporabu klasa te osnove objektno usmjerenog programiranja
  • induktivni i rekurzivni način izgradnje algoritama
  • ocjenu trajanja algoritama (O – notaciju)
  • kombinatorne algoritme
  • osnovne linearne strukture (redove i stogove) i nelinearne strukture (stabla i grafove).

Uz osnove algoritama kriptiranja obrađen je i širi kontekst zaštite podataka u raspodijeljenom okruženju odlučujući za ostvarenje raznolikih primjena informacijske i komunikacijske tehnologije bez kojih suvremeni svijet ne bi mogao opstati.

Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja. Svako poglavlje sadrži sažetak, zadatke za ponavljanje i zadatke za vježbu.

U knjizi se nastojalo, s jedne strane, što jednostavnije na pristupačan i neformalni način opisati osnovna svojstva podatkovnih struktura i algoritama i, s druge strane, postupno uvoditi nužne formalizme te napredna programska rješenja koji vode prema njihovim efikasnim ostvarenjima. Pritom se željelo ukazati na strukture i algoritme koji se već nalaze u ugrađenim modulima najnovijih inačica Pythona. Povezujući ta dva pristupa, kroz knjigu se provlače i dva stila pisanja programa. U jednom se stilu unutar teksta programa opširnim komentiranjem objašnjava algoritamski postupak, dok se u drugom stilu komentari nalaze u popratnom tekstu izvan programa i na njih se unutar programa ukazuje brojevima.

Izvorni kôdovi većih programskih primjera navedenih u knjizi možete naći na poveznici izvorni kôd programa. Rješenja zadataka za ponavljanje i zadataka za vježbu nalaze se na rješenja zadataka.

Nastavak ovog udžbenika je priručnik Izrada primjenskih programa u Pythonu u kojem se stječu dodatna znanja i vještine za izradu primjenskih programa raznovrsnih namjena.

 

Šifra12397
ISBN978-953-197-397-7
Izdanje3.
Tisaku-boji
Uvezmeki
Osnovni broj stranica288
Artikl je u kataloguMZO-a
Reg. broj iz kataloga MZO-a4749
Šifra iz kataloga MZO-a3083
Šifra iz aplikacije Grada Zagreba (GUOS)4749
Godina izdanja2018.
Godina prvog izdanja2013.
Težina515 g
Dimenzije24 × 20 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor