Kategorije:

Fizika II

Titranje, valovi, elektromagnetizam, optika i uvod u modernu fiziku


Cijena: 33,72  Cijena bez PDV-a: 32,11  Iznos PDV-a: 1,61 

Ovaj udžbenik namijenjen je studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji slušaju Fiziku 2 u početnim semestrima studija, ali i studentima drugih fakulteta koji u okviru različitih kolegija slušaju ove sadržaje. On u potpunosti “pokriva” gradivo Fizike 2 i s udžbenikom "Fizika I - Mehanika i toplina" istog autora čini svojevrsnu cjelinu.

U udžbeniku su pojedine teme znatno proširene u odnosu na gradivo s predavanja pa su pitanja na kraju pojedinih poglavlja i bilješke s predavanja najbolja odrednica gradiva koje pojedini nastavnik smatra nužnim i važnim. Na taj način udžbenik može predstavljati referentni materijal koji će stručnjak - fizičar - prirodoslovac - inženjer sačuvati na polici “svojih knjiga”. Zato je u udžbeniku posebno posvećena pažnja na pregled osnovne i dodatne literature, koju ipak valja neprestano obnavljati jer fizikalna istraživanja neprestano svoje originalne rezultate preseljavaju u standardno nužno znanje fizikalnih pojava i procesa u prirodi.

Mnogo je pažnje posvećeno teoretskim izvodima i razmatranjima temeljenim na često zahtjevnom matematičkom formalizmu, što se odnosi i na velik broj primjera i zadataka koje je nužno pažljivo prostudirati, jer su oni sastavni dio teksta i njegova neodvojiva cjelina! Takav “matematizirani” prikaz fizike uveden je zato da bi studentu - čitatelju dao dovoljno samopouzdanja i vjere u fizikalnu znanstvenu metodu koja je toliko plodonosna da je ubrzo pretočena preko tehnologije u svakodnevni život u kojem se na svakom koraku može prepoznati duh (fundamentalne) fizike.

Na taj način i fizika doživljava svoju transformaciju od znanosti koja izučava prirodne procese i pretvorbe do pogleda na svijet - filozofijskog pogleda na svijet (“Weltanschauung” kako je to kazao A. Einstein) sa svim odlikama egzaktne matematički formulirane, ali otvorene i promjenama podvrgnute teorije, izložene neprestanim provjerama kroz pažljivo priređene i provedene eksperimente, koji potvrđuju ili mijenjaju sliku postojećeg i tako omogućuju povećanje najveće vrijednosti ljudske civilizacije - znanja.

 

Šifra13642
ISBN978-953-197-642-8
Izdanje2.
Tisakcrno-bijeli
Uvezmeki
Osnovni broj stranica704
Godina izdanja2018.
Godina prvog izdanja2011.
Težina1160 g
Dimenzije24 × 17 cm
Preuzmite PDF
Preuzmite PDF
    Pošalji upit preko emaila Zatvori prozor